Vize Nasıl Alınır? Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklar için Tavsiyeler!

Vize nasıl alınır?” sorusu, yurt dışına ilk kez çıkacaklar için merak edilen bir konu. Yurt dışına çıkma fikri kulağa hoş gelmiyor mu? Yeni insanlarla tanışmak, farklı kültürleri tanımak, internette veya televizyonda gördüğünüz ülkeleri gerçekte gezmek ve en önemlisi de vizyonunuzun genişlemesi… Bunların hepsi harika görünmüyor mu? O halde fazla zaman kaybetmeden yurt dışına ilk kez çıkacaklar için vize nasıl alınır sorusunu yanıtlandıralım!

Vize Nedir?

Vize, gitmek istediğiniz ve gitmek için giriş yapma başvurusunda bulunduğunuz ülkenin dış temsilcilikleri ya da sınırdaki makamlarının, “Bu kişinin ülkemize giriş yapmasında herhangi bir sorun yoktur.” demesi ve onay vermesidir. Kısaca vize, seyahat etmek istediğiniz ülkenin, sizin o ülkeye giriş yapmanızda herhangi bir sorun olmadığına dair verdiği yazılı bir dokümandır. Yurt dışına gerçekleştirdiğiniz seyahatlerinizde pasaport kontrolü esnasında, havalimanındaki görevli kişiler vizenizi kontrol eder ve herhangi bir sorun olmazsa ülkeye giriş yapmanıza olanak tanırlar.

Vize Neden İstenir?

Vize nasıl alınır sorusunda olduğu gibi vize neden istenir sorusu da yurt dışına ilk kez çıkacakların merak ettikleri arasında. Elbette vizesiz giriş yapabileceğiniz ülkeler mevcut. Son zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bazı ülkelere vizesiz giriş yapabilmesi adına güzel adımlar atıldı fakat hala birçok ülkeye vize ile giriş yapma şartı var.

Peki, vize neden istenir? Vize; bir ülkenin, toplumunu tehlikeye atacak insanların ülkesine giriş yapmasını engelleyen ve o insanları elemek için oluşturulmuş bir sistemdir. Tabii ki de bir kişinin vize alamaması, o kişinin toplum açısından tehlikeli olduğu anlamına gelmez. Bazen ülkelerin vize vermemesinin nedenleri arasında ekonomik ve siyasal durumlar da yer alabiliyor. Yazımızın ilerleyen kısımlarında vize nasıl alınır sorusunu detaylandıracağız.

Vize Nereden Alınır? Vize Nasıl Alınır?

Yurt dışına ilk kez çıkacak kişiler için “vize nereden alınır ?, vize nasıl alınır ?” soruları kafa karıştırıcı bir unsur olabiliyor. Bazı ülkelere seyahat etmek için o ülkelerin büyükelçiliklerine bağlı konsolosluklarına başvurmak yeterli olabiliyor. Bazen de aracı kurumlar aracılığıyla başvurmak daha sağlıklı olabiliyor.

Örneğin İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi vize alması zor ülkelere vize başvurusu yaparken aracı kurum kullanmanız daha sağlıklı olacaktır çünkü yapacağınız en ufak hata bile vizenizin reddedilmesine yol açacaktır. Fakat bu noktada söylemek isteriz ki eğer aracı kurum aracılığıyla vize başvurusu yapacaksanız o kurumu iyi araştırmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde gereksiz masrafları da ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Vize Alırken Gerekli Belgeler Nelerdir?

Vize nasıl alınır sorusunu merak edenler için bu süreç çok aşamalı ve zor gözükse de aslında kolaydır. İstenen gerekli belgeler, seyahat edeceğiniz ülkeye göre değişiklik gösterir. Bu belgeleri eksiksiz öğrenmek için ilgili temsilcilik ile iletişim kurmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca vize alırken istenen gerekli belgelerin ülkeden ülkeye değiştiğini söylemiştik. Ancak bu durum, seyahat amacınıza ve pasaportunuzun türüne (bordo, yeşil, gri, siyah) göre de değişiklik gösterebiliyor.

Vize almak için istenen gerekli belgeler her ne kadar değişiklik gösterse de aşağıdaki bu belgeler her ülke için istenen belgelerdir:

  • Pasaport
  • Biyometrik fotoğraf
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Evli olanlar için evlilik cüzdanı belgesi
  • Mesleki durum belgesi

Vize Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Vize Vardır?

Vize nasıl alınır sorusunu kapsayan önemli unsurlardan birisi ise o ülkeye hangi amaçla seyahat edeceğinizdir. Aslında vize çeşitleri de ülkeden ülkeye farklılıklar gösterir fakat biz yazımızın bu kısmında en çok tercih edilen vize türlerinden bahsedeceğiz.

En Çok Tercih Edilen Vize Türleri Hangileridir?

  • Schengen Vizesi: Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmek amacıyla kullanılan bu vize türü, en çok bilinen ve tercih edilen vizedir. Schengen birliği ülkeleri ise şöyle sıralanabilir: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan. Avrupa Birliği üyesi olup da Schengen bölge üyeliği olmayan ülkeler ise Hırvatistan, Romanya, Büyük Krallık ve İrlanda’dır. Bu bahsi geçen ülkelerin vatandaşları, Schengen bölge üyeliği olan ülkelere ziyaret etmek için Schengen vizesi almak zorundadır.
  • Turistik Vize: Genellikle en fazla 90 gün olmak kaydıyla verilen, kısa süreli bir vizedir.
  • Transit Vize: Uzun süreli aktarmalı uçuşlar dahilinde olan, aktarma yapılacak ülke için verilen bir vize türüdür. Transit vize ile sadece havalimanında bekleme olanağı olur, aktarma yaptığınız ülkeyi gezemezsiniz.
  • Öğrenci Vizesi: Erasmus, dil eğitimi (dil kursu), akademik eğitim gibi eğitim alma amacıyla yurt dışına giden kişilere öğrenci vizesi veriliyor. Dilerseniz uzun süreli ya da kısa süreli olmak üzere alabilirsiniz.
  • Sınır Kapısında Vize: Bazı ülkeler bu vize türünü, ülkelerine giriş yapan kişilere uygulamaktadır. 
  • Çalışma Vizesi: Yurt dışına çalışma amacıyla çıkacak kişilere verilen bir vize türüdür. Çalışma vizesine başvurmak için öncesinde bir şirket ile anlaşmış olmanız gerekmektedir.

Vize Almak için Ne Kadar Paramın Olması Gerekiyor?

Yurt dışına ilk kez çıkacak kişiler, vize nasıl alınır sorusunu merak ettiği gibi vize masraflarını da merak etmekte. Bu durumun yine gitmek istediğiniz ülkenin vize politikalarına göre değişiklik gösterdiğini söylemek isteriz. Örneğin Almanya vize ücreti en fazla 80 Euro’dur fakat dediğimiz gibi ücretler ülkeden ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Misal olarak İstanbul’da yaşıyorsunuz ve Almanya’a gitmek istiyorsunuz. İlk olarak Almanya Başkonsolosluğu ses web sitesi‘ni ziyaret edin, buradan gerekli olan her şeyi öğrenebilirsiniz. 

Bu yazımızda sizlere vize nasıl alınır sorusunu detaylı bir şekilde anlattık. Umuyoruz ki keyifli bir seyahat deneyimi geçirirsiniz! Şimdiden iyi yolculuklar!

Yurt dışına çıkmak için gereken 5 şey yazımıza göz atın!

Skorumuz
Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 1 Average: 5]

Comments (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close