Hollanda Vizesi

Hollanda vizesi, kültürel ve turistik amaçlı çokça seyahat edilen Hollanda’ya giriş yapabilmek için Türk vatandaşlarının alması gereken vizedir.  Hollanda, yüz ölçümü bakımından küçük bir ülke olmasına rağmen nüfus yoğunluğu bakımından en yoğun ülkelerden biridir. Toplamda 12 ili ve 3 Karayip adasına sahip ülkenin toprakları deniz seviyesine yakındır. Kültürel ve turistik bakımdan görülecek pek çok yere sahip olan Hollanda’nın, eğitim ve yaşam bakımından da yüksek standartlara sahip olması seyahat veya göç etmek için sıklıkla tercih edilen bir ülke olmasını sağlamıştır.

Batı Avrupa’da yer alan Hollanda, Schengen bölgesini oluşturan ilk ülkelerden biridir. Schengen bölgesinde bulunması sebebiyle Türk vatandaşları vizesiz ziyaretten muaftır ve Hollanda vizesi almaları gerekmektedir. Yurt dışına çıkacak kişileri en çok zorlayan nokta vize alma sürecidir. Hollanda vizesi alma sürecinde ihtiyaç duyacağınız bilgileri sizler için bu yazımızda özetledik. Hollanda vizesi nasıl alınır, Hollanda vizesi almak için hangi evraklar gereklidir öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Hollanda Vizesi Nasıl Alınır?

Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport sahibi Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatleri için vize almaktan muaftır. Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahibi Türk vatandaşları ise 90 günü aşmayan seyahatleri için Schengen vizesi almalıdır. 180 gün içerisinde 90 günü aşan seyahatler için uzun süreli D tipi vize alınmalıdır.

Başvurularda verilecek vize süresi, kişinin beyan ettiği gidiş amacı, kalış ve ulaşım planları, pasaportta yer alan önceki vize bilgileri, iş ve öğrenim durumu gibi bilgiler göz önüne alınarak değerlendirilmektedir. Başvuru süresince ek evrak isteme veya başvuru sahibi ile görüşme yapma hakkına sahip olan Hollanda konsolosluğunun başvurulara dönüş süresi ortalama 7-15 gün içerisindedir, bu nedenle yaşanabilecek aksaklıkları önlemek adına planlanan seyahat tarihinden en az 1 ay öncesine randevu almak idealdir. 

Hollanda vizesi için nereye başvuru yapılacağı vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Kısa süreli seyahatler için alınan Schengen vizesi başvuruları, yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri üzerinden yapılmaktadır. Uzun süreli başvuruları ise şahsen Hollanda diplomatik temsilcilikleri kabul etmektedir. Başvurular şahsen veya sponsor aracılığı ile yapılabilir.

Vize için başvuru evraklarının eksiksiz ve doğru olması başvurunun kabul edilmesi için oldukça önemlidir. Bunun yanında yapılacak Biyometrik İşlem yani parmak izi taramasında sorun olmaması da gerekmektedir. Parmak izi taraması, pasaportta yer alandan farklı olarak Schengen vizesi için ayrıca yapılması istenen bir taramadır. Eğer daha önce parmak izi taraması yaptırarak vize alındıysa 5 yıl boyunca yapılan diğer başvurularda tekrar yaptırmaya gerek yoktur. 

Hollanda Vizesi Türleri

Hollanda vizesi türleri, gidiş amacı ve süresine göre değişiklik göstermektedir. 90 günü aşmayan seyahatler için kısa süreli (C tipi vize) Schengen vizesine başvuru yapılmalıdır. Schengen vizesi ile Schengen bölgesindeki diğer ülkelere de giriş yapmak mümkündür. Tek ve çift girişli Schengen vizeleri kısıtlı giriş imkanı verdiğinden diğer ülkeler arası dolaşım yapmak için çok girişli Schengen vizesine başvuru yapılmalıdır. Ayrıca Hollanda vizesi alındıysa, seyahat Hollanda’dan başlamalıdır.

Kısa süreli seyahatler için başvuru yapılabilecek vize türleri şu şekildedir;

  • Hollanda Turistik Vizesi
  • Hollanda Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
  • Hollanda Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
  • Hollanda Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi
  • Hollanda Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi

90 günü aşan ziyaretler için geçici ikamet vizesi (MVV Vizesi) olarak da bilinen D Tipi uzun süreli vize alınmalıdır. Aile birleşimleri, uzun süreli yurt dışı eğitimleri ve oturma izni gibi amaçlarla yapılacak ziyaretler için başvurulacak vize türüdür.  Sponsor aracılığı ile, eğitim, iş, staj, Hollanda’daki biriyle yaşamak veya evlenmek ve aile birleşimi gibi vize türlerine başvurulabilir. Şahsen başvurular ise iş arayan yüksek vasıflı bir göçmen olarak oryantasyona katılarak bağımsız bir girişimci olarak, Start-up girişimcisi olarak veya yabancı yatırımcı olarak yapılabilir. 

Hollanda’daki bir havalimanından Schengen üye ülkesi olmayan 3. bir ülkeye seyahat edilecekse Hollanda transit vizesine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Ayrıca, Hollanda Krallığı’nın Karayip topraklarında bulunan Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St Eustatius ve St Maarten bölgelerine ziyaret etmek isteyen kişiler, Antiller Vizesi’ne başvuru yapmalıdır. Bu bölgeler Schengen bölgesi dışında kaldığından dolayı 90 günü aşmayan seyahatlerde Antiller vizesi alınmalıdır. 

Hollanda Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Hollanda vizesi almak için gerekli evraklar, başvurulan vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Başvurulan vizeye göre başvuru sebebini kanıtlayacak ek evraklar istenir. Ayrıca, başvuru türüne göre doldurulacak başvuru formu da değişiklik göstermektedir.  

Hollanda vizesine başvurmak için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir;

  • Vize başvuru formu: Hollanda vizesi için eksiksiz olarak doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu.
  • Pasaport fotoğrafı: 2 adet 3,5×4,5 cm ölçülerinde çekilmiş biometrik fotoğraflar 6 aydan eski olmamalıdır.
  • Pasaport: Seyahat tarihinde en az 6 ay geçerliliği kalan ve üzerinde herhangi bir işaret bulunmayan en az 2 vize sayfası bulunan Türkiye Pasaportu olmalıdır. Eski pasaportlar varsa onları da götürmekte fayda vardır.
  • Seyahat Rezervasyonları: Hollanda için gidiş-dönüş uçuş rezervasyonları.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi veya nüfus kayıt örneği
  • Finansal durumu gösteren belgeler: Türkiye’den başvuranın son aylık banka hesap özeti. Beyannamede, hesap sahibi olarak başvuranın adı, hesapların bakiyeleri ve beyannamenin tarihi açıkça gösterilmelidir. İfadeler çevrimiçi olarak yazdırılıyorsa, banka yetkilileri tarafından onaylanması gerekir. Son 3 aya ait orijinal banka hesap özetleri imzalı, onaylanmış ve hesapta en az 4.000 TL bakiye olması sağlanmalıdır. 
  • Konaklama Bilgileri: Ziyaretiniz süresince eğer kalınacaksa Hollanda’daki otel rezervasyonu. 
  • Vize talep dilekçesi: Başvuran kişinin bağlı bulunduğu kurum tarafından Hollanda konsolosluğuna hitaben yazılmış imzalanmış olmalıdır. Başvuran kişinin mesleki bilgilerini destekleyen belgedir. 
  • Ön yazı: Başvuranın ayrıntılarını, seyahatini ve sizinle birlikte seyahat eden diğer üyelerin ayrıntılarını içeren kapak mektubu.
  • Seyahat sağlık sigortası: Minimum 30.000 EUR teminatlı olmalıdır.

Hollanda Vizesi Ücretleri

Hollanda vizesi ücretleri, kısa süreli vize türleri için yetişkinlerde standart 80 EUR’dur. Uzun süreli vize için ise 171 EUR ücret ödenmelidir. Ayrıca ek danışmanlık, tercümanlık gibi hizmetlerde ek ücretler ödenmesi gerekmektedir. Vize ücretinin yatırıldığına dair belge de başvuru sırasında verilmelidir. Vizenin reddi durumunda ödenen başvuru ücretleri iade edilmez, yeniden vize başvurusu yapıldığında tekrar ödenmesi gerekmektedir. 

Bu yazımızda Hollanda Vizesi başvuru sürecinde bilmeniz gereken noktalardan ve gereken temel evraklardan bahsettik. Başvuru sürecinizin sorunsuz geçmesi ve hızlı sonuçlanması adına bir danışmanla çalışmak isteyebilirsiniz. 

Vize hakkında genel bilgi almak için yazımızı okuyun.

Skorumuz
Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 0 Average: 0]

Comments (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close