Amerika Vizesi Nasıl Alınır? (2022)

Amerika vizesi nasıl alınır sorusunun cevabını birçok kişi merak ediyor. Türk vatandaşlarının Amerika’ya seyahat etmeden önce Amerika vizesine başvurmaları gerekiyor. Başvuru esnasında herhangi bir pasaport ayrımı yapılmıyor. Dolayısıyla Yeşil (Hususi), Gri (Hizmet), Siyah (Diplomatik) ve Bordo (Umumi) pasaportlarına sahip olan her Türk vatandaşının Amerika’ya gitmek için ABD vizesi alması gerekiyor. ABD vize ücretleri ise Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret etme amacına, dolayısıyla vize türüne göre değişkenlik gösterebiliyor. 

Vize alabilmek için başvuruların titizlikle yapılmasının önemli olduğunun da altını çizmeliyiz. O halde konumuza dönelim. “ABD vize türleri neler?”, “2022 yılında Amerika vizesi başvurusu yaparken hangi evrakları temin etmeniz gerekiyor?”, “2022’de ABD vize ücreti ne kadar?”, “Amerika vizesi nasıl alınır?” gibi sorulara yanıt verebilmek için detaylı bir yazı hazırladık. Keyifli okumalar dileriz.

Amerika Vize Türleri Nelerdir?

Amerika vize türleri seyahat başvurunuzun amacına göre değişkenlik gösteriyor. Turistik, iş, tıbbi tedavi, geçici çalışma, transit geçiş, öğrencilik amaçlarıyla veya diplomatik sebeplerle resmi bir seyahat gerçekleştirmek için farklı vizelere başvurmanız gerekiyor. Eğer Türk vatandaşı iseniz ve Amerika’yı yalnızca ziyaret etmek istiyorsanız başvurunuzu yaparken ilk seçmeniz gereken ana kategori Amerika Göçmen Olmayan Vize kategorisidir. Bunun altında, seyahat amacına göre başvuru yapacağınız birçok alt kategori bulunuyor.

Size uygun olan Amerika vizesi türünü bulabilmeniz için başlıca seyahat amacına göre ABD vize türlerini aşağıda sıraladık:

B-2 Turistik Ziyaret veya Tıbbi Tedavi Amaçlı Amerika Vizesi: Turistik ziyaret amaçlı kısa süreli olacak ABD seyahatiniz için başvurmanız gereken vize türü B-2’dir. Turizm vizesini ailenizi, arkadaşlarınızı ziyaret etmek veya tıbbi tedavi görmek amaçları ile alabilirsiniz.

B-1 İş/Ticari Ziyaret Amaçlı Amerika Vizesi: İş toplantısına dahil olmak, işinizle alakalı bir konferansa katılmak veya bir iş anlaşması yapmak için ABD’yi ziyaret etmeniz gerekirse başvuracağınız vize türü B-1’dir. 

Geçici İş Vizesi (H-1B, H-2A, H-2B, H-3, L, O, P-1, P-2, P-3, Q-1): Geçici iş vizelerinin türü yapılacak işin niteliğine göre farklılık gösterir. H-1B herhangi bir alanda uzmanlaşmış kişilerin başvurduğu bir vizeyken, H-2A geçici tarım işçilerinin, H-2B tarım işçisi olmayan işçilerin, H-3 eğitimcilerin başvurduğu vizedir. L vizesine ise şirket içi transfer sebebiyle başvurulur. P vizeleri atletlerin, eğlence gruplarının, sanatçıların başvurduğu bir vize tipiyken Q-1 vizesi uluslararası kültürel değişim programında yer alan kişilerin başvurduğu bir vizedir. Geçici iş vizeleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ABD Konsolosluğu’nun resmi sitesindeki geçici iş vizesi bölümüne bakmakta fayda var. 

C Transit Geçiş Vizesi: Amerika’da kalmayacak ancak transit geçecek kişilerin başvurması gereken vize türüdür.

D ve C1/D Mürettebat Vizeleri: Amerika’dan geçecek mürettebat için başvurulması gereken vizelerdir.

E1/E2 Yatırımcı Vizeleri: Amerika’ya gitmek ve yatırım yapmak isteyen kişiler E1 ve E2 tipi özel vizelere başvurabilir.

I Medya, Basın ve Radyo Alanında Çalışanların Vizesi: I vizesi; basın mensuplarının, medya ve radyo alanında çalışanların başvurduğu vize türüdür. 

Öğrenci Vizesi (F1/F-2, M-1/M-2): Üniversite, lise, ilköğretim, konservatuar, akademik bir kurumda dil eğitimi almak gibi akademik amaçlı ziyaretler için gereken öğrenci vizesi F’dir. Eğer ki akademik olmayan resmi bir kurumda eğitim alma amaçlı vize alacaksanız başvurmanız gereken öğrenci vizesi M’dir. F-1, F-2 ve M-1, M-2 vizeleri için daha detaylı bilgiye yine ABD Konsolosluğu’nun resmi sayfasından ulaşabilirsiniz.

J-1, J-2 Değişim Programı Vizesi: J vizesi, Amerika’da bulunan değişim programlarına katılacakların başvurduğu bir vize türüdür. J-1 vize yetişkinlerin aldığı bir vizeyken J-2 “minor” olarak sınıflandırılan çocukların alabileceği bir vizedir.

Amerika Vize Başvurusu Yapmak için Gerekli Belgeler (Göçmen Olmayan Vize)

Amerika’ya gitme hayalini gerçekleştirmek isteyenlerin izlemesi gereken bazı adımlar bulunur. Bunlardan ilki gerekli evrakları dikkatlice araştırıp öğrenmektir.

İşte gerekli evrakların tam listesi:

  • Amerika DS-160 başvuru formu: Bu form İngilizce olarak doldurulduktan sonra çıktısı alınmalı, dosyaya eklenmelidir.
  • Biyometrik fotoğraf: Yüzünüzün net bir şekilde gözüktüğü, makyajınızın olmadığı ve mimik yapmadığınız biyometrik fotoğrafınız talep edilir. Biyometrik fotoğraf, yukarıdaki form ile yüklenir.
  • Vize talep dilekçesi: Neden ABD’ye gitmek istediğinizi açıklayan bir dilekçe yazmanız gereklidir.
  • Ekonomik belgeler: Bütün seyahat masraflarınızı karşılayacak miktarın banka hesabınızda bulunması ve belgelendirilmesi gerekir. Sahip olduğunuz mal ve mülklerin de kanıtlarını sunmanız istenir. Eğer sponsorlu başvuru yapıyorsanız, sponsorunuzun banka hesap dökümü ve sahip oldukları belgelendirilmelidir.
  • Mesleki durumla ilgili belgeler: Çalışıyorsanız sigorta dökümünüzü, iş yeri sahibiyseniz SGK ve vergi evraklarını göstermeniz, mesleki durumunuzu kanıtlamanız gerekir. Öğrenciyseniz öğrenci belgesi göstererek durumunuzu göstermeniz istenir.
  • Uçak biletleri: Hem gidiş hem de dönüş biletlerinizi rezervasyon yaptırmayıp direkt satın almış olmanız büyük önem taşır. Ülkenize geri döneceğinizin bir teminatı olarak bu biletler gösterilmelidir.
  • Otel bilgileri: ABD’de geçireceğiniz süre zarfında kalacağınız yerlere yaptığınız tüm ödemeleri belgelendirmeniz gerekir. Yalnızca rezervasyon yapmamanız ve ödeme yapmış olmanız önemlidir.

Amerika Göçmen Vizesi

Amerika göçmen vizeleri, “Aile Dayanaklı”, “İşveren Dayanıklı”, “Nişanlılık Vizesi” gibi kategorilere ayrılabiliyor. Ayrıca Yeşil Kart Çekilişi ile Çeşitlilik Göçmen Vize Programı’na başvurulabiliyor. Yeşil kart başvurularınızı genellikle her yıl kasım ayında yine konsolosluğun resmi sitesinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Göçmenlik ile ilgili başvurularınızı göçmen olmayan vize başvurularınıza göre daha dikkatle yapmanızı, ABD Konsolosluğu’nun göçmen vizesi başvuru adımlarını dikkatli bir biçimde incelemenizi öneririz. 

Çeşitlilik Göçmen Vize Programı’na yani Yeşil Kart’a başvuru yapacaksanız yine ABD Konsolosluğu’nun belirttiği adımlar ışığında başvurunuzu tamamlamanızı tavsiye ederiz.

Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vize başvurusu yapmak için gerekli evrakları hazırladıktan sonra başvuru aşamasına geçebilirsiniz. Belgeler hakkında daha detaylı bilgi için konsolosluğa danışabilir veya vize danışmanlarından yardım alabilirsiniz.

Amerika Vize Mülakatı Nasıl Olur?

Amerika vizesi alırken başvuranlar mülakata çağırılır. Konsolosluğa gidip mülakata girmeniz gerekir. Bütün evraklarınızı teslim eder, parmak izinizi verir, mülakat alınırsınız. Gidiş amacınızın sorulacağı bu mülakata hazırlıklı olmanız önerilir.

Amerika Vize Ücret Tablosu

ABD vize başvuruları için güncel vize başvuru ücretlerine aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz:

Amerika Vize TürleriKonsolosluk ÜcretiDanışmanlık Ücreti
B Vizesi (Turistik, İş, Tıbbi Tedavi)160 $90 $
C Vizesi (Transit Geçiş)160 $90 $
D Vizesi (Mürettebat)160 $90 $
F ve M Vizeleri (Öğrenci)160 $90 $
I Vizesi (Basın ve Medya Mensupları)160 $90 $
J Vizesi (Değişim Programı)160 $90 $
H, O, P, Q vizeleri (Geçici İş)190 $110 $
E Vizesi (Yatırımcı)265 $500 $
K Vizeleri (Aile Dayanaklı veya Nişanlılık)265 $500 $

 

Hollanda vizesi ile alakalı tüm detayları öğrenmek için yazımıza göz atın.

Skorumuz
Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 0 Average: 0]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close