Press ESC to close

Yurt Dışına Çıkmak için Gereken 5 Şey

Yurt dışına çıkmak, farklı ülkeleri ve kültürleri keşfetmek oldukça heyecan verici gözükmüyor mu? Yurt dışına çıkmak isteyen insanların ise akıllarında bazı sorular oluyor; “yurt dışına nasıl çıkabilirim?, pasaportumu nasıl çıkarabilirim?, vizemi nasıl alabilirim?, seyahatimin sorunsuz geçmesi için neler yapabilirim?”… Bu ve daha fazlası sorular, özellikle de ilk defa yurt dışına çıkmak isteyen insanların akıllarında soru işareti bırakıyor. İşte bu yazımızda yurt dışına çıkmak için gerekli olan şeyleri 5 madde halinde listeledik.

Yurt dışına çıkmak, çoğu kişinin sandığı kadar zor bir süreç değildir. Bu süreçte yapmanız gerekenleri sizlere tek tek açıklayacağız. Öncelikle nereye gitmek istediğinize karar vermelisiniz. Gitmek istediğiniz ülkenin vize ya da pasaportu gerekli kılıp kılmadığını araştırmalısınız. Bu araştırmadan sonra vize ya da pasaport gerekliyse bunları çıkartıp biletinizi satın almalısınız. Sonrasında ise seyahat etme fikrinin heyecanı paha biçilemez!

Yurt dışına çıkmak, size birçok farklı deneyim katar. Farklı ülkeleri gezecek, farklı kültürlerle tanışacak, internette gördüğünüz yerleri ve eserleri daha yakından tanıma imkanına sahip olacak ve en önemlisi de vizyonunuzu genişleteceksiniz. Tüm bunları deneyimlemeyi kim istemez ki? 

O halde hemen yurt dışına çıkmak için gerekli olan 5 şeyi konuşmaya başlayalım!

1. Pasaport

Yurt dışına çıkmaya ve hangi ülkeye gitmek istediğinize karar verdiniz. Tebrikler! Gitmek istediğiniz ülke pasaport istiyor, o halde yapmanız gereken ilk şey bir pasaport sahibi olmak. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan, Azerbaycan, Moldova ve Ukrayna’ya gitmek için pasaport çıkarmanıza gerek yok fakat diğer tüm ülkelere gitmek için ilk yapmanız gereken şey, bir pasaport sahibi olmaktır.

Kaç Tip Pasaport Vardır?

  • Bordo pasaport: Umuma mahsus pasaport olarak da adlandırılır. Devlet hizmetinde çalışmayan, eğitim ya da seyahat amaçlı yurt dışına gidecek olan vatandaşlara verilen pasaport türüdür.
  • Yeşil pasaport: Hususi pasaport olarak da adlandırılır. Sadece devlet memuru olarak çalışan kişilere verilir. Bu pasaportun en önemli avantajı, bazı ülkelere vizesiz giriş imkanı tanımasıdır.
  • Gri pasaport: Hizmet pasaportu olarak da adlandırılır. Yurt dışında devlet için görev yapmaya yetkilendirilen kişilere verilir.
  • Siyah pasaport: Diplomatik pasaport olarak da adlandırılır. Sadece diplomatik kullanımlar amacıyla devlet görevlilerine ve onların ailelerine verilmektedir. Bu pasaport türü, herhangi bir harca tabi tutulmaz.

Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yurt dışına çıkmak için pasaport sahibi olmak, yukarıda saydığımız ülkeler hariç olmazsa olmazdır. Pasaport almak için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekir. Birçok işimizi artık internet üzerinden halledebiliyoruz. Pasaport başvuru randevusunu almak için de pasaport başvuru randevusu bağlantısına tıklayıp gerekli adımları takip etmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede hızlıca online pasaport randevusunu almış olursunuz.

Merak edilen bir diğer konu ise pasaport için hangi evrakların gerekli olduğudur. Gerekli evraklar, pasaport türlerine göre farklılık göstermektedir fakat tüm pasaport türleri için genellikle şu evraklar isteniyor:

  • T.C. kimlik kartı,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf,
  • Pasaport harç ve defter ücretleri,
  • 18 yaşından küçük, reşit olmayan bireyler için muvafakatname,
  • Pasaport başvurusundan önce ise emniyet kuvvetleri tarafına parmak izi verilmesi şarttır.

Yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise pasaportun geçerlilik süresidir. Vatandaşlar, pasaport başvurusunu yaptıktan sonra harç yatırma aşamasında talep ettikleri geçerlilik süresine göre bir ücret öderler. Pasaport süreleri 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl, 4-10 yıl olmak üzere farklılık gösterir.

2. Bilet

Yurt dışına çıkmak için gerekli ve en önemli olan adımı gerçekleştirdik: Pasaport çıkarmak!

Öncelikle gideceğiniz ülkeyi seçtiniz, pasaportunuzu çıkardınız ve şimdiki adım ise bilet satın almak. Biletinizi ucuza satın almak istiyorsanız bunun için bazı püf noktalar var. Yurt dışına çıkmak ve biletini ucuza satın almak isteyenlerin ziyaret ettiği web siteleri arasında ilk olarak Skyscanner yer alıyor.

İşte Ucuz Uçak Bileti Almak için Bazı Taktikler:

  • Öncelikle Skyscanner web sitesine tıklıyoruz.
  • Gidiş-geliş tarihlerinizi aratın ve biletlerin ortalama kaç para tuttuğu hakkında bilgi sahibi olun.
  • Ucuz uçak bileti satın almak istiyorsanız seyahat tarihlerinizi esnek tutmanızda fayda var. Hafta sonları, uçak biletleri olduğundan biraz daha pahalı olabiliyor.
  • Yurt dışına çıkmak için ucuz uçak bileti almak istiyorsanız hafta içi uçuşlarına bakabilirsiniz hatta mümkünse tatil sezonuna denk gelmeyen tarihleri seçebilirsiniz.
  • Uçak biletinizi erken almanız oldukça önemlidir. Uçuş tarihine yaklaşan uçak biletleri, gün geçtikçe pahalılaşır. Bu yüzden biletinizi erken almanızı tavsiye ediyoruz.
  • Alternatif destinasyonları deneyebilirsiniz. Belirlediğiniz destinasyona direkt uçmak yerine aktarmalı uçuşlara da bakabilirsiniz. Bu sayede birden fazla şehir ya da ülke görmüş olursunuz. Ne güzel, bir taşla iki kuş!

3. Vize

Yurt dışına çıkmak için gerekli olan adımları sırasıyla gerçekleştiriyorsunuz. Pasaportunuzu çıkardınız, uçak biletinizi satın aldınız ve şimdi sırada vize almak var. Maalesef ki Türk vatandaşları olarak Avrupa ve Asya ülkelerindeki vatandaşlar kadar rahat bir şekilde vize alamıyoruz. Yakın zamanlarda güzel anlaşmalar yapıldı ve bazı ülkelere vize zorunluluğu kaldırıldı fakat hala birçok ülkeye gitmek için vize almamız gerekiyor.

Vize başvuru süreciniz gideceğiniz ülkeye göre değişecektir. İnsanlar bazı ülkelere giderken aracı kurum ile vize alıyor, bazı ülkelere giderken de vize başvurularını bireysel olarak yapıyorlar. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi vize alması zor ülkelere giderken vize başvurunuzu aracı bir kurum aracılığıyla yapmanızda fayda vardır çünkü yapılacak olan en küçük hata bile vize başvurunuzun onaylanmamasına yol açacaktır. Gideceğiniz ülkeyi iyi araştırmanız, vize başvurunuzu aracı kurum ile mi yoksa bireysel olarak mı yapacağınıza yardımcı olacaktır.

Yurt dışına çıkmak, hem çok heyecanlı hem de gerekli evrakları toplamak için biraz yorucu olabiliyor. Eğer ilk defa yurt dışına çıkıyorsanız vize gerektirmeyen ülkelere bakmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca, yabancı bir ülkeye seyahat etmeden önce mutlaka otel rezervasyonunuzu yaptırın çünkü vize başvurusundan önce nerede, ne kadar süre boyunca kalacağınızı yazılı olarak bir doküman ile göstermeniz gerekiyor.

4. Rezervasyon

Merak etmeyin, çoğu bitti azı kaldı! Yurt dışına çıkmak için gerekli olan adımları neredeyse bitirmek üzeresiniz. Gideceğiniz ülkeyi iyi araştırmanızda fayda var demiştik. Gezeceğiniz lokasyonlara uygun bir konaklama rezervasyonu yaptırmanızı tavsiye ederiz. Döviz kurunun artmasıyla birlikte ucuz konaklama seçenekleri oldukça avantajlı görünüyor.

Uygun Fiyatlı Konaklama için Neler Yapılabilir?

  • Booking.com ve AirBnB gibi web siteleri sayesinde gideceğiniz ülkede uygun fiyatlı rezervasyon yaptırabilirsiniz.
  • Uçak bileti satın alırken de olduğu gibi konaklama rezervasyonunuzu yaptırırken de erken hareket etmek önemli. Rezervasyonunuzu erken yaptırdığınızda uygun fiyat seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

5. Seyahat Sigortası

Yurt dışına çıkmak için gerekli olan tüm adımları gerçekleştirdiniz, tebrikler! Fakat bir konu daha var: Seyahat sigortası. Seyahat sigortası, seyahat esnasında kendinizi güvenceye almak için önemli bir adım. Hayatta her an ne olacağını kimse bilemez fakat seyahat sigortası sayesinde güvenli bir seyahat deneyimi yaşamış olursunuz.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize şartı uygulayan ülkelere giriş yapabilmek için yurt dışı seyahat sigortasının bulunması zorunludur. Seyahat sigortanızın bulunmaması, vize başvurunuzun reddedilmesine hatta pasaport kontrolünde bazı olumsuzlukların yaşanmasına yol açabiliyor. Bu yüzden seyahat sigortanız olsun. Ortalama 50 Türk Lirası gibi bir fiyata 30.000 Euro teminatlı sigortalanmak kulağa hoş gelmiyor mu? Seyahat sigortanıza, sigorta şirketleri veya bankalar aracılığıyla sahip olabilirsiniz.

İyi Yolculuklar Dileriz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir